Voor de buitenwacht hebben advocaten altijd een spannend beroep. Het is dan ook geen wonder dat ‘de advocaat’ schittert in menige Hollywoodfilm of -serie. Vaak als ‘held’ in spannende thrillers, maar soms komt de advocaat bedrogen uit. Hollywood lijkt advocaten te willen waarschuwen. Wat moet je als advocaat wel of niet doen?
Nu is de lijst met voorbeelden eindeloos, maar een paar films en scènes zijn erg illustratief.
“Geloof je cliënt niet blindelings”
We kennen het wellicht allemaal: het idee dat een cliënt er zo ‘normaal’ uitziet, die is toch niet in staat tot…vul zelf maar in. De film ‘Primal fear’ vergroot dit en bouwt er een spannende thriller omheen. De film gaat over een jonge, onzekere, stotterende en zielige misdienaar (Edward Norton). Hij wordt verdacht van een gruwelijke moord op een bisschop. Hij ontkent alles en zou erin zijn geluisd. Deze onzekere verdachte kan zo’n weerzinwekkend misdrijf toch niet hebben begaan? Bij grote uitzondering besluit een ‘top’ advocaat (Richard Gere) deze verdachte daarom toch op pro deo basis te verdedigen. Als de advocaat deze zaak wint, dan redt de advocaat immers een onschuldig en zielig slachtoffer. De advocaat is dan de held, maar dan moet hij er wel zeker van zijn dat zijn cliënt de waarheid heeft verteld…
“Schat alle risico’s goed in’
Voor veel beginnende advocaten is de film ‘The Rainmaker’ een aanrader. Een van de belangrijkste kwaliteiten van elke (goede) advocaat is het inschatten van risico’s voor jezelf en je cliënt. De film gaat over een jonge startende advocaat (Matt Damon), met een eigen kantoor. Helaas gaan de zaken niet goed. Het lukt moeizaam om het hoofd boven water te houden. Maar dan komt er een nieuwe zaak binnen. Deze nieuwe zaak betreft een enorme schadeclaim tegen een machtige verzekeringsmaatschappij. Het gaat om vele miljoenen dollars. De jonge, onervaren advocaat moet het opnemen tegen een leger aan duurbetaalde collega’s. David tegen Goliath. Als deze advocaat de zaak wint, dan ontvangen zijn cliënten (en de advocaat) vele miljoenen. Of toch niet?
“Zorg voor een goed gemotiveerd verzoek”
Voor advocaten is het de normaalste zaak van de wereld om een goed gemotiveerd verzoek of bezwaar in te dienen. Ook moet een advocaat goed weten wanneer om een heroverweging moet worden verzocht. Wat er gebeurt als je dit niet op orde hebt, zien we in de film ‘A few good men’. Tijdens een verhoor op de rechtbank maakt een advocaat (Demi Moore) bij de rechter bezwaar tegen de getuige. Het gaat daarbij om de veel gehoorde Amerikaanse zin: “Objection your honor”. De rechter wijst het bezwaar af. De advocaat herhaalt letterlijk dit verzoek, maar dan met een nietszeggende krachtterm erbij (“strenuously”). De rechter wijst het vanzelfsprekend weer af. Voor de derde maal herhaalt de advocaat dit verzoek. Dit haalt dus niets uit. De advocaat slaat een flater. In de daaropvolgende scène weet de kantoorgenoot van deze advocaat (Kevin Pollak) deze flater op cynische wijze goed te verwoorden: “I strenuously object?” Is that how it’s done? Hm? “Objection, your Honor.” “Overruled” “No, no. I STRENUOUSLY object.” “Oh. You strenuously object. Then I’ll take some time and reconsider”
Waarschuwingen uit Hollywood
Hollywood lijkt dus te zeggen: “Advocaten, doe dit nou niet”. Geloof je cliënt niet blindelings, schat alle risico’s goed in en zorg voor een goed gemotiveerd verzoek. Voor advocaten is dit wellicht vanzelfsprekend, maar voor filmmakers kennelijk niet. Het levert in ieder geval spannende thrillers op.