Als klein jongetje of meisje in de jaren tachtig en negentig droomde je misschien niet van de toga, maar wel van avontuurlijke speurtochten op zoek naar eeuwenoude schatten. Het liefst met een donkere hoed en een zweep in de hand. Wie wilde geen Indiana Jones worden? Ik wel. Een kleine veertig jaar na de eerste film verscheen Indiana Jones and the Dial of Destiny in de bioscoop. Voldoet deze film aan de verwachtingen?
De verwachtingen zijn hooggespannen. Het betreft immers het vijfde- en waarschijnlijk het laatste deel uit deze iconische filmreeks, althans met de 80-jarige acteur Harrison Ford in de hoofdrol. Waar gaat deze film over?
Archeoloog Henry ‘Indiana’ Jones II gaat op jacht naar een eeuwenoud artefact dat de koers van de geschiedenis en daarmee de toekomst kan veranderen. Daarbij wordt ‘Indy’ achterna gezeten door nazisympathisanten. De film heeft dus een karakteristieke Indiana Jones-verhaallijn.
Er zijn meer typische kenmerken. Sterker, de film bevat alles wat van een Indiana Jones-film verwacht mag worden.
In de eerste plaats heeft componist John Williams de muziek weer voor zijn rekening genomen. De bekende tune is ook dit keer weer veelvuldig te horen. Ook andere typische elementen mogen niet ontbreken. Alles zit erin. De hoed, de zweep, eeuwenoude graftombes, grote insecten, slangenangst. Noem maar op. Daarnaast zit de film vol met spectaculaire achtervolgingen, speurtochten met een kat-en-muisspel tussen ‘Indy’ en nazi’s (en omgekeerd) en speelt de film zich af op verschillende locaties in de wereld. Daarbij kan natuurlijk de traditionele landkaart, gemarkeerd met rode stift, niet ontbreken.
De film is dus een rollercoaster aan actiescènes. Is een 80-jarige acteur wel geloofwaardig als actieheld Indiana Jones? Ja. In de film heeft Indiana Jones de pensioengerechtigde leeftijd bereikt met de daarbij behorende ongemakken. Dit maakt het geloofwaardiger. Bovendien hebben de filmmakers gebruikgemaakt van speciale computertechnieken om Indiana Jones (veel) jonger te laten lijken. Dit is goed gelukt.
De film heeft ook een Nederlands tintje. De Nederlandse acteur en bodybuilder Olivier Richters speelt met zijn lengte van 2,18 meter letterlijk en figuurlijk een grote bijrol. Niet zonder reden heeft hij in Hollywood de bijnaam ‘The Dutch Giant’ gekregen. Het contrast tussen de gepensioneerde Indiana Jones en deze jonge grote Nederlandse acteur werpt op het witte doek zijn vruchten af.
Deze waarschijnlijk laatste Indiana Jones-film bevat dus alle kenmerkende elementen. Het voldoet daarmee aan de verwachtingen van de jongetjes en meisjes die in de jaren 80 en 90 met een zweep, op jacht naar eeuwenoude schatten, hoopten rond te lopen, maar nu elke dag hun toga aantrekken.
Het blijft altijd de vraag of dit echt de laatste film is. De tijd zal het leren. In ieder geval keert Harrison Ford niet meer terug als Indiana Jones. Voor Harrison Ford betreft deze film zijn last crusade.