banner728x90def
Confraterneel

Confraterneel – Hein Vroege

Naam: Hein Vroege
Kantoor: Beks & Beks Advocaten, Hilversum
Advocaat sinds: September 2014
Specialisatie: Civiele procespraktijk, hoofdzakelijk algemeen en bijzonder contractenrecht
Gestudeerd in: Amsterdam (UvA)
Favoriete advocatenfilm / serie / boek: The Practice
Favoriete arrest: De Huizer Veeartsarresten (NJ 1933, 60 en NJ 1933,918)
Huizen, 1930. Een MKZ-epidemie teistert de door de crisis verarmde natie, behandeling noch vaccin is beschikbaar. Een veearts besluit niet langer lijdzaam toe te zien, hij laat gezonde koeien op stal plaatsen met koeien die besmet zijn met een milde MKZ-variant, zodat de koeien een lichte besmetting oplopen, antistoffen ontwikkelen en kunnen overleven.
Echter, het plaatsten van gezond vee bij ziek vee was anno 1930 onder alle omstandigheden verboden. Men besloot de goede man te vervolgen, regels zijn immers regels.De Hoge Raad draaide tot tweemaal toe een veroordeling terug en introduceerde een nieuw leerstuk: het ontbreken van materiële wederrechtelijkheid. Wie met het breken van een norm, de doelstelling van de norm beter naleeft dan wanneer hij zich aan de norm had gehouden, is niet strafbaar.

Voor mij als civilist is dat leerstuk niet zo relevant, de betekenis die ik er aan toeken is dit: recht is niet het slaafs toepassen van regels op feiten, het is een zoektocht naar rechtvaardigheid.

Meest geleerd van: Advocaten van de wederpartij, het is heel leerzaam wanneer je werk zo nu en dan genadeloos wordt gefileerd.
In mijn volgende leven word ik: Profwielrenner
Als ik één tip kan geven aan een beginnende advocaat dan is het: Probeer altijd exact te begrijpen wat je aan het doen bent en waarom. Wees heel kritisch, zoek alles tot de bodem uit en schrijf nooit iets op omdat het in een model staat of omdat je patroon dat ook zo doet. Zo zie je problemen aankomen op een moment dat ze nog beheersbaar zijn en zie je kansen waar anderen onmogelijkheden zien.