banner728x90def
L4L

Geuzenpenning voor Kameroense LHBT-verdedigers

Alice Nkom en Michel Togué zijn de laureaten van de Geuzenpenning 2017. Deze twee advocaten uit Kameroen treden veelvuldig op als verdedigers in strafzaken tegen LHBT’ers die worden aangeklaagd vanwege hun seksuele voorkeur. Lawyers for Lawyers (L4L) zet zich al langer in voor de bescherming van de twee advocaten. Één van hen, Michel Togué, sprak op 16 maart op een L4L-evenement tijdens de zitting van de Mensenrechtenraad in Genève.

Heel weinig advocaten zijn in Kameroen bereid om homoseksuelen te verdedigen. In het West-Afrikaanse land is sprake van diepgewortelde homohaat als gevolg van de traditionele cultuur en bijgeloof. Homoseksuele handelingen zijn strafbaar op grond van artikel 347-1 van het Wetboek van Strafrecht. De maximumstraf is 5 jaar cel en een boete van 20.000 tot 200.000 francs. Volgens een rapport van Amnesty International (Making love a crime, 2013) worden arrestanten geslagen, onderworpen aan vernederende onderzoeken en zonder aanklacht opgesloten in isoleercellen.

Michel Togué begon met het bijstaan van homoseksuelen in 2003, toen hij een man ontmoette die tevergeefs bij zes collega’s om hulp had gevraagd. Sindsdien heeft hij vanwege zijn werk vele doodsbedreigingen ontvangen. De bedreigingen zijn heel concreet en variëren van sms’jes tot openlijke bedreigingen in een landelijke krant. Togué’s gezin heeft vanwege de situatie het land moeten verlaten. Zelf heeft hij zijn praktijk voortgezet in Kameroen om bij te dragen aan de noodzakelijke veranderingen in zijn land.

In 2015 sprak Alice Nkom op het seminar ‘Lawyers are not their clients’, dat L4L organiseerde rondom de uitreiking van de L4L-Award. Nkom wordt geconfronteerd met vergaande gevolgen vanwege haar werk voor LHBT’ers. Zo werd zij zonder aanklacht vastgehouden door de politie toen zij cliënten probeerde te bezoeken. Ook zouden er pogingen ondernomen zijn om haar van het tableau te laten schrappen, om zo haar werk als advocaat onmogelijk te maken. In 2013 ontving zij vele doodsbedreigingen toen ze een man bijstond die tot 3 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld omdat hij sms’jes naar aan andere man had gestuurd.

De uitreikingsceremonie van de Geuzenpenning vond op maandag 13 maart plaats in de Grote Kerk van Vlaardingen. Op donderdag 16 maart nam Michel Togué deel aan het event The Independence of the Legal Profession dat L4L organiseerde in Genève tijdens de zitting van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties.