banner728x90def
L4L

Advocaat Tahir Elçi (Turkije) doodgeschoten

Tahir ElçiNederlandse advocaten zijn diep geschokt door het overlijden van hun collega-advocaat Tahir Elçi, deken van de Orde van Advocaten van Diyarbakir in Zuidoost-Turkije, op zaterdag 28 november 2015. Elçi werd na afloop van een persconferentie op klaarlichte dag door het hoofd geschoten en overleed ter plekke.

Tijdens voormelde persconferentie riep Elçi, een alom gerespecteerd mensenrechtenadvocaat, op om een einde te maken aan de oplopende geweldscyclus die Turkije al maanden in zijn greep heeft.

Elçi heeft zich vanaf 1992 onvermoeibaar en met gevaar voor eigen leven ingezet voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen in Zuidoost-Turkije, veroorzaakt door de strijd tussen het Turkse leger en de PKK. Hij heeft verschillende zaken bepleit bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Tijdens de recente onrust in Zuidoost-Turkije heeft hij in zijn hoedanigheid als Deken van de Orde van Advocaten van Diyarbakir fact finding-missies georganiseerd en mensenrechtenschendingen gedocumenteerd.

Fair Trial Watch en Lawyers for Lawyers maken zich al geruime tijd ernstig zorgen om de toenemende straffeloosheid en talloze mensenrechtenschendingen in Turkije. Vorige maand nog brachten zij dit punt, samen met enkele advocaten uit Turkije, door middel van een petitie onder de aandacht bij de Tweede Kamer. De moord op Tahir Elçi is een tragisch en treffend voorbeeld van deze escalerende situatie.

Zie ook de brief die L4L, Lawyers’ Rights Watch Canada en Fair Trial Watch in oktober 2015 aan de Turkse autoriteiten schreven nadat een strafrechtelijk onderzoek tegen Elçi werd gestart vanwege zijn opmerkingen op CNN Turk.

L4L heeft samen met FTW geïnitieerd dat er een rouwadvertentie in de Turkse kranten is geplaatst waarin ruim 30 (advocaten)organisaties uit de hele wereld hun medeleven hebben betuigd, waaronder het Dekenberaad.

Met vriendelijke groet,
LAWYERS FOR LAWYERS

Adrie van de Streek
Executive Director
T: +31 (0)6 26 274 390
Aanwezig op maandag, woensdag en vrijdag

Lawyers for Lawyers heeft ‘Special Consultative Status’ bij de Economische en Sociale Raad van de Verenigde Naties sinds 2013
Secretariaat / Secretariat
P.O. Box 7113
1007 JC AMSTERDAM
The Netherlands
T: +31 (0) 20 7171 638

info@lawyersforlawyers.nl
www.lawyersforlawyers.nl
Steun Advocaten voor Advocaten: Word donateur: ABN AMRO: NL69ABNA0489 938 655 t.n.v Stichting Advocaten voor Advocaten, Amsterdam
Klik hier om u aan te melden voor de maandelijkse nieuwsbrief van Lawyers for Lawyers en blijf geïnformeerd over de activiteiten van de Stichting.