banner728x90def
Rechtspraak

Geen landelijke uitrol KEI Civiel handelsvorderingen; Voor MNL verandert niets

De Raad voor de rechtspraak heeft besloten, alles afwegende, om KEI Civiel handelsvorderingen niet landelijk te implementeren. Zie het bericht op rechtspraak.nl.

Voor de rechtbank Midden-Nederland betekent dit vooralsnog dat er niets verandert. Voor onze rechtbank is immers ten behoeve van de pilot wetgeving ingevoerd. Hierdoor wijkt het procesrecht bij Midden-Nederland en Gelderland af van dat van de rest van het land. Het streven van de Raad voor de rechtspraak is om deze ongelijkheid zo snel mogelijk op te heffen.

Ook is besloten om geen investeringen meer te doen in het KEI-systeem. Dit betekent dat er geen nieuwe functionaliteit zal worden toegevoegd, ook niet voor bestuursrecht. De consequenties hiervan worden op dit moment in kaart gebracht.

Het besluit om niet landelijk te implementeren heeft vooralsnog geen invloed op de huidige gang van zaken. Bij de rechtbanken Gelderland en Midden-Nederland blijft digitaal procederen in handelsvorderingen verplicht. Ook de digitale procedures die al zijn opgeleverd in de rechtsgebieden toezicht, straf en bestuur blijven gewoon in gebruik.

Naast deze besluitvorming over Civiel handelsvorderingen, wordt in het najaar meer duidelijk over wat de Rechtspraak op het terrein van digitale toegankelijkheid gaat doen volgend jaar.

Als er vanuit de advocatuur vragen zijn, dan kunt u deze stellen aan het RSC, 088 – 361 61 61