banner728x90def
De Manchetknoop

Rechtbank Utrecht introduceert drijvende rechtspraak: Bereikbaar per boot!

Na afronding van de werkzaamheden aan de Catharijnesingel is er een nieuw hoofdstuk aangebroken voor de rechtbank in Utrecht. Dankzij de herstelde gracht rondom het gerechtsgebouw is het nu ook mogelijk om de rechtbank per boot te bereiken. Maak je klaar voor de drijvende rechtspraak: de perfecte combinatie van gerechtigdheid en watersport. Met deze innovatie wordt de toegankelijkheid van de rechtbank vergroot en de drempel voor juridische bijstand verlaagd. De gemeente Utrecht hoopt bovendien met deze nieuwe vaarroute ook bij te dragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de stad. Door mensen te stimuleren om minder de auto te gebruiken en in plaats daarvan per boot te arriveren, wordt de stad groener en gezonder.

Om de bereikbaarheid per boot te faciliteren, heeft de Rechtbank Utrecht in samenwerking met lokale bootverhuurders een vloot van boten beschikbaar gesteld voor degenen die geen eigen vaartuig hebben. Er zijn speciale aanlegsteigers gecreëerd om ervoor te zorgen dat iedereen op een veilige en ordelijke manier de rechtbank kan betreden.

Met de vaarroute worden nieuwe kansen geboden voor rechters, advocaten, partijen en bezoekers om op een alternatieve manier de rechtsgang bij te wonen. De eerste ervaringen zijn positief: door de vaartocht langs prachtige historische gebouwen komt men helemaal in de stemming voor hun rechtszaak.

Hoewel sommige advocaten zich zorgen maken over mogelijke verstoringen van de rechtszaken door toeristen, is de overgrote meerderheid van de juridische professionals enthousiast over de nieuwe ontwikkelingen. De rechters benadrukken dat de Utrechtse rechtbank zichzelf hiermee op de kaart zet als de meest waterrijke rechtbank van Nederland. Zij kunnen zich voorstellen dat mensen van heinde en verre naar Utrecht zullen komen om hun juridische zaken op het water af te handelen.

Het is nog onduidelijk of de drijvende rechtspraak ook in andere steden in Nederland zal worden geïntroduceerd. Maar één ding is zeker: de Utrechtse rechtbank heeft een nieuwe standaard gezet voor toegankelijkheid, en het is slechts een kwestie van tijd voordat andere rechtbanken volgen.