banner728x90def
Jonge Balie

Verslag van het verenigingsjaar 2017-2018 van de Jonge Balie Midden-Nederland

De Jonge Balie heeft weer een bomvol verenigingsjaar achter de rug. Opvallend is de betrokkenheid van de leden; veel leden waren bereid om actief zitting te nemen in een commissie en de opkomst bij de evenementen en borrels van de Jonge Balie was erg goed te noemen. Dank daarvoor aan alle leden en andere betrokkenen bij de Jonge Balie!

Het bestuur van de Jonge Balie onderhoudt daarnaast contacten met de Raad van de Orde Midden-Nederland, de Stichting Jonge Balie Midden-Nederland, de besturen van andere Jonge Balies, de European Young Bar Association en organisaties als Lawyers 4 Lawyers en Nederland Cares. Die contacten zorgen onder meer voor onderlinge afstemming tussen de lokale balies, een Europese blik en uiteraard inzet voor een goed doel. Dit jaar hebben we weer een hele mooie bijdrage aan Lawyers 4 Lawyers en Nederland Cares geleverd. De contacten met andere balies en de inzet voor goede doelen en initiatieven blijven wij als (bevoorrechte) vereniging nastreven.

Het voortzetten van Lawlands (in combinatie met de Landelijke Pleitwedstrijden) en het opfrissen van het Forum waren ook doelstellingen voor het afgelopen verenigingsjaar. Met inzet van alle leden en met name de actieve commissieleden, en natuurlijk de sponsoren van de Jonge Balie, zijn wij daar als vereniging in geslaagd!

Hierna volgt een beschrijving van de belangrijkste activiteiten en evenementen van het afgelopen jaar. Daarbij is het goed om op te merken dat het doel van de Jonge Balie is om voor de lokale leden zo veel mogelijk evenementen in Midden-Nederland te organiseren. Meestal wordt daarvoor een locatie in Utrecht gekozen. Dat sluit ook goed aan bij een aantal verplichte onderdelen (zoals de pleitwedstrijden) die in de Rechtbank te Utrecht plaatsvinden. De combinatie tussen de Landelijke Pleitwedstrijden en Lawlands richt zich vanwege het landelijke karakter wel op alle jonge balies in Nederland. Dit jaar was de opkomst van andere balieleden hoog te noemen, een succes!

Verslag Forum 2017: “Advocaat vs. Dinosaurus”: Zorgt Legal Tech voor het uitsterven van het advocatenras?

Het verenigingsjaar begon met het Forum 2017, in Restaurant Luden. Onder leiding van een vakkundige debatleider en een aantal experts, spraken de deelnemers over de digitale ontwikkeling van de advocaat. Een mooie dag op een toplocatie. In combinatie met het Forum 2017 vond ook de ALV plaats. Het bestuur van het verenigingsjaar 2017-2018 is toen geïnstalleerd.

Verslag Plaatselijke Pleitwedstrijden: “Olympische Winterspelen: de race naar het goud in de rechtbank”

Op vrijdag 9 maart 2018 vonden de Plaatselijke Pleitwedstrijden in Midden-Nederland plaats. Tijdens dit jaarlijks terugkerende evenement streden zes advocaat-stagiaires om de felbegeerde titel van beste pleiter van het arrondissement Midden-Nederland. Uiteindelijk werd Rebin Koudijs verkozen tot de winnaar. Gefeliciteerd!

Na het dagprogramma volgden een borrel, diner en mooi feest in de Winkel van Sinkel. Een erg geslaagde combinatie.

Verslag LPW Lawlands: “Welcome tot the jungle: van kantoorjunglekwesties bepleiten, tot beestachtige activiteiten”

De Landelijke Pleitwedstrijden vinden traditiegetrouw in Utrecht plaats. Dit jaar werden de LPW gecombineerd met de twee editie van Lawlands.

Overdag werd gepleit over de hel die een kantoorjungle is. Bas Lem van de Jonge Balie Rotterdam was in 2018 de beste pleiter. ’s Avonds werd ‘beestachtig’ gedanst in de Botanische tuinen. Zelfs Dries Roelvink, toch niet de minste, maakte zijn opwachting. De opkomst was erg goed, met veel deelnemers van andere balies. Daarmee is de combinatie tussen LPW en Lawlands succesvol gebleken. Voor herhaling vatbaar!

Verslag buitenlandreis: Boedapest

Een van de hoogtepunten was ook dit jaar weer de buitenlandreis. Dit jaar was de keuze gevallen op Boedapest! Het vertrek was voor sommigen wat vroeg maar de eerste dag maakte dat direct goed. Heerlijk eten, een bezoek aan het parlement, een boottocht in de avond en dansen in de kinderdisco. De volgende ochtend vroeg weer op om bij de Curia (de Hoge Raad) op bezoek te gaan, een instituut waar de onafhankelijkheid onder druk staat. Dit konden de leden van de Jonge Balie goed merken en daardoor beseft iedereen zich maar weer eens wat een voorrecht het is om in Nederland advocaat te zijn. Vrijdagmiddag hebben wij Boedapest ontdekt met een fietstocht in heerlijk weer. ’s Avonds deden we hetzelfde, maar dan door middel van een kroegentocht. Een vol programma dus, maar gelukkig was daar de zaterdag om even heerlijk te ontspannen. Sommigen pakten een spa, andere gingen sporten, weer andere besloten om de hele dag in het park te liggen. De laatste avond sloten we af met een fantastische, zelf geregelde Gin-Tonic-Rooftop borrel.

De volgende ochtend zaten wij moe maar voldaan in de bus richting het vliegtuig.

De lezingen en de maandelijkse borrels in café Ubica

De Jonge Balie verzorgt bijna iedere maand een lezing én borrelt iedere eerste donderdag van de maand in café Ubica. De opkomst afgelopen jaar was historisch hoog. Laten we dit volhouden! De borrel is hét moment om met elkaar van gedachten te wisselen over de serieuze en minder serieuze kantooronderwerpen. Graag alvast tot 6 december!

Toekomst

We kijken uiteraard ook weer vooruit naar het zojuist geopende verenigingsjaar. Het jaar is al goed begonnen met een nieuw evenement: De Slimste Advocaat. Alle deelnemers en uiteindelijk acht finalisten streden om die felbegeerde titel. Het commentaar op de vragen werd verzorgd door Bas Le Large en Sander Marges, toch niet de minsten. Een mooie dag vol juridische en gedragsrechtelijke vragen en antwoorden.

In januari en februari staan de nieuwjaarsborrel (waarschijnlijk in combinatie met een bijzonder evenement, houd de mail in de gaten) en Meet the Court alweer op het programma. Meet the Court vindt in principe jaarlijks plaats en is een heel mooie gelegenheid voor jonge advocaten, rechter en officieren om een op een wat meer informele wijze kennis te maken.

Daarnaast zit het jaar natuurlijk weer vol met mooie evenementen. De aanmeldingen voor de commissies waren overweldigend; gelukkig heeft iedereen een plaatsje gekregen. Graag tot snel op één van de evenementen.

 

Bestuur 2017-2018: Lies van Dooren, Dario Pranjic, Rogier Moulen Janssen, Lisanne Brouwer, Vera Hartkamp en Guido Konings

Bestuur 2018-2019: Rogier Moulen Janssen, Lies van Dooren, Lisan Homan, Stef Vullings, Niels Elferink en Jenneke Kamp