banner728x90def
Het bureau van…

Het bureau van… Bas Hopman

Bas Hopman (SAP Advocaten) is al sinds vorig jaar werkzaam als advocaat in ons arrondissement. Hij won in maart van dit jaar de Plaatselijke Pleitwedstrijden (PPW) en kwalificeerde zich daarmee automatisch voor de Landelijke Pleitwedstrijden (LPW). Ook daar ging hij er met de winst (een écht niet draagbare beker) vandoor. Hoog tijd om eens een kijkje te nemen rondom het bureau van Bas dus!

Bas’ bureau staat in het voormalig diensthuis, een bijgebouw van het (eveneens voormalig) (drink)waterpompstation van Amersfoort waar het hoofdkantoor is gevestigd. Om Bas aan de tand te kunnen voelen waagt een van onze redactieleden de zonovergoten – en op deze dag zeeeeer warme – oversteek naar het andere pand om Bas te interviewen.

Hoe vind je de beroepsopleiding tot zover? 
Bij de vernieuwde beroepsopleiding ligt de focus op praktische vaardigheden en ethiek. Er wordt vooral aandacht besteed aan het ontwikkelen van praktische vaardigheden zoals pleiten, onderhandelen, schrijven en juridisch onderzoek. Het prettige is dus dat dit geen herhaling van de rechtenstudie op de universiteit is. Ook het contact met mijn opleidingsgenoten, tijdens de opleidingsdagen (en daarbuiten), is fijn.
Wat vind je het leukst en minst leuk aan het werk als advocaat?
Het werk is uitdagend en afwisselend. Het geeft voldoening als je een positief resultaat hebt behaald voor de cliënt. Het brede scala aan vraagstukken zorgt voor variatie en uitdaging, omdat elke zaak en iedere cliënt uniek is en een andere benadering vereist. Dit is tegelijkertijd ook de keerzijde van het werk als startende advocaat: vanwege de variatie en verantwoordelijkheden is het soms nog een beetje zoeken.
Heb je tips voor net startende advocaat-stagiaires?
Stel niet alleen vragen aan je patroon/mentor, maar maak ook gebruik van de kennis en kunde van andere kantoorgenoten. Er is niet één manier om advocaat te zijn. Iedereen heeft zijn eigen stijl en het is goed om te zien hoe verschillende advocaten werken!
Wat vind je het leukst en minst leuk aan jouw bureau?
Leuk: mijn bureau staat in een kamer in nr. 203, het pand naast het hoofdkantoor waar veel (jongere) SAPpers beginnen. Het is een gezellige groep. Ook heb ik een kamer op de eerste verdieping, waardoor het vaak erg rustig is en ik mij goed kan concentreren.
Minder leuk: het is een kleine kamer waardoor het snel rommelig wordt. Als het rommelig is, kan ik me juist weer moeilijker concentreren.
Wat doe je graag naast jouw werk als advocaat?
In mijn vrije tijd sport ik graag (paddel, squash, korfbal). Ook ben ik groot liefhebber van speciaal biertjes. Ik ga in het weekend vaak op pad in Amersfoort, en zoek dan een nieuw soort speciaal biertje uit. Mijn favoriete bier komt van ROCK CITY BREWERY. Verder hou ik van fietsen en wandelen in de natuur. In mijn vakantie lees ik ook graag boeken. Samen met mijn vriendin op de bank (ziekenhuis)series kijken doe ik ook graag.
Wat is je lievelingsarrest?
Zonder twijfel is dat het Lindenbaum-Cohen arrest uit 1919. In dat arrest oordeelde de Hoge Raad dat ook handelingen die ingaan tegen de maatschappelijke zorgvuldigheid als onrechtmatig konden worden aangemerkt. Het arrest is van grote (historische) waarde voor de (letselschade)branche waarin ik werk.

Hoe kwam je erbij om mee te doen aan de pleitwedstrijden, en hoe heb je jouw deelname ervaren?
Een opleidingsgenoot van de beroepsopleiding zei tegen mij: “Jij moet echt meedoen met de pleitwedstrijden!” Uiteindelijk heb ik toen besloten om mee te doen. Wat hielp was dat twee kantoorgenoten van mij in het verleden ook hebben meegedaan. De PPW (en daarna de LPW) bieden een mooie kans om praktijkervaring op te doen in een gesimuleerde rechtbank. Ook krijg je de mogelijkheid om je pleitvaardigheden te ontwikkelen. Verder was deelnemen aan de pleitwedstrijden goed voor mijn zelfvertrouwen als spreker en pleitbezorger.

Heb je een tip aan advocaten die ook deelname overwegen?
Wees vooral jezelf! Ga niet iemand nadoen. Gebruik een eigen stijl en kom authentiek over. Oefen voor een spiegel en hardop.