banner728x90def
Het bureau van…

Het bureau van… Frederique ten Berge

Ilse en Charlotte van de Baliebulletin-commissie gingen op bezoek bij… Frédérique ten Berge, de nieuwe deken van de Orde Midden-Nederland!

Frédérique ten Berge is inmiddels al 25 jaar advocaat in de regio Midden-Nederland en is ruim 16 jaar voor zichzelf werkzaam op een toplocatie aan de Maliebaan. Na zich te hebben gespecialiseerd in het strafrecht en letselschaderecht, houdt zij zich nu met name bezig met het bijstaan van nabestaanden in grote strafzaken. Frédérique zit zeker niet stil: naast haar werk als advocaat, het opleiden en mentorschap van advocaat-stagiaires, lesgeven bij o.a. de SDU en het Willem Pompe-Instituut en het volgen van diverse specialisatieopleidingen, is zij nu dus óók nog benoemd als deken van de Orde Midden-Nederland.


Wij vroegen haar of zij zichzelf in de functie van deken in drie woorden wilde beschrijven, maar drie woorden waren eigenlijk niet genoeg: nieuwsgierig, open-minded, transparant, duidelijk, enthousiast en natuurlijk het dekenaat uitoefenen met evenveel passie als zij haar vak als advocaat nu uitoefent.

Maar waarom nou óók nog deken worden, naast het hiervoor genoemde uitgebreide takenpakket en –   vanzelfsprekend – ook nog een privéleven? Deze stap kwam eigenlijk voort uit een governance-opleiding. Het leek Frédérique namelijk ontzettend leuk om deze opleiding in de praktijk te brengen en waar is dat dan leuker dan in het eigen vakgebied? Toezicht houden en besturen is immers een vak op zich en met de governance-opleiding in de hand heeft zij, na een aantal jaar lid te zijn geweest van de Raad van de Orde, uiteindelijk gesolliciteerd naar de functie van deken. Uiteraard niet alleen om de collegae en confrères op de vingers te kunnen tikken als dat nodig is, maar juist ook om trots op hen te kunnen zijn. Hoe gaaf is het namelijk om te kunnen zien dat kantoren alles helemaal picobello op orde hebben!

En wat wordt nu haar handelsmerk bij de kennismaking met de nieuwe advocaat-stagiaires en herintreders? Frédérique houdt ontzettend van koken en restaurants. Een selectie uit haar favoriete restaurants: Fico, Hemel & Aarde en Karel de Vijfde. Ook een borrel bij Orloff slaat Frédérique zeker niet af. De aankomend advocaat-stagiairs en herintreders kunnen zich tijdens de kennismakingsgesprekken met de deken dus alvast voorbereiden op vragen van Frédérique in dat thema en tips zijn uiteraard altijd van harte welkom!

Het is natuurlijk een rumoerige tijd, nu het kabinet het toezicht op de advocatuur eigenlijk zo snel mogelijk op de schop wil gooien. Frédérique hoopt dat regionaal toezicht toch aanwezig blijft. Met een landelijk toezichtsorgaan gaan korte lijnen immers toch snel teniet. Niet alleen voor wat betreft het toezicht op de advocaten zelf, maar óók voor wat betreft het contact met advocaten en advocaat-stagiaires, die zich nu bij problemen vrij gemakkelijk tot de plaatselijke deken kunnen wenden. Maar het is duidelijk dat verandering onafwendbaar lijkt. Wat Frédérique graag zou willen is dat er niet alleen gesproken wordt over toezicht in de negatieve zin, maar dat er ook een positieve kant blijft met oog voor de advocaat. Hopelijk lukt dat, maar daarvoor blijf je natuurlijk afhankelijk van landelijke organisaties.

Tot slot is Frédérique niet zomaar in het diepe gegooid, maar heeft zij natuurlijk ook tips gekregen van haar voorganger, Bas Le Large. Zijn belangrijkste tip: je kan niet alles doen. Zorg dat je je tijd effectief indeelt. Dat lijkt ons een goede tip voor iedereen! Haar eigen tip aan de advocaten: ga steeds op je gevoel af. Als je denkt dat iets niet oké is, doe dat dan ook niet. Anders maak je jezelf erg kwetsbaar ten opzichte van je cliënt, helemaal in deze tijd met heftige criminaliteit. Zorg dat je altijd scherp blijft en bij twijfel, niet doen!