banner728x90def
Redactioneel

Mijn eerste keer… strafpiket

Mijn eerste piketmelding was in 2014. Het betrof een voorkeursmelding van een mevrouw die het kantoor al jaren bijstaat. Gezien haar ervaring met de politie en de hectiek destijds op kantoor leek het mijn patroon handig als ik haar bij stond. Waar ging deze wereldzaak over? Een winkeldiefstal.

De zaak
In die tijd was er nog geen verhoorbijstand, dus ik moest mijn informatie vernemen van cliënte en wat er op de melding stond. Cliënte zelf was een 120 kilo zware vrouw van middelbare leeftijd, die zich voortbewoog door middel van een scootmobiel. Ik sprak haar op het politiebureau in Hilversum waar zij mij vertelde dat ze niks fout had gedaan en dat ze onterecht was aangehouden toen ze wilde vertrekken uit de supermarkt. Ze stond in de rij voor de kassa en een andere man, de goede Samaritaan die hij was, zou alles voor haar betaald hebben. Hij vond haar wel een lekker ding en zag hoeveel moeite ze had om de spullen uit haar scootmobiel op de band te leggen. De aanhouding was daarom dan ook geheel onterecht, immers waren de goederen gewoon afgerekend.

Ik was al ready om het hele supermarktteam als getuige op te roepen, camerabeelden op te vragen om de weldoener te identificeren en van hem een ontlastende verklaring te bemachtigen en alsdan een succesvolle vrijspraak te bepleiten. Cliënte zou zich niet laten misleiden door getuigenverklaringen, bij haar verhaal blijven en was klaar voor het verhoor.

Dossier
Bij ontvangst van de stukken bleek de zaak iets anders in elkaar te steken. Uit de stukken bleek dat er geen goede Samaritaan was bij de kassa en dat de goederen, een kip in braadzak en een pak koffie, niet in haar mandje lagen. Sterker nog, de winkelmedewerker die haar had aangehouden zag geen van de goederen in haar mandje liggen. Hij hoorde echter plastic kraken als zij bewoog op haar scootmobiel.

Toen de politie aankwam bleek dat cliënte de kip en het pak koffie niet in haar mandje had gelegd, maar dat ze het onder haar billen had gelegd. Bij de aangifte heeft de politie hierom geschreven:

Goederen:

  • Kip in braadzak, euro 5,75, kan niet meer winkel in;

Zitting
Op de zitting kon ik dan ook niet heel veel meer dan een strafmaatverweer voeren waarin ook de gewelddadige aanhouding ter sprake kwam. In een tot vrijspraak strekkende pleidooi zagen cliënte en ik, na ontvangst van de stukken, weinig kans van slagen. Uiteindelijk kwam cliënte er vanaf met een geheel voorwaardelijke straf.

mr. Michiel Schimmel, Hamer Advocaten te Bussum