banner728x90def
Ordenieuws

Professionele ontmoeting advocaten – rechters groot succes!

Op dinsdag 25 juni 2019 heeft een professionele ontmoeting plaatsgevonden tussen de (civiele) advocaten van ons arrondissement en een groot aantal Rechters van de Rechtbank Midden-Nederland (civiel recht) met (maar liefst) 140 deelnemers.
Deze bijeenkomst is een initiatief geweest van de Commissie Handelsrecht van de Orde van Advocaten Midden-Nederland in samenspraak met de Rechtbank en heeft onder de vlag van de Stichting Opleiding Advocaten Arrondissement Midden-Nederland plaatsgevonden.

Voorafgaand aan de bijeenkomst is een enquête rondgestuurd waarbij de tien grootste ergernissen van Rechters over de advocatuur kenbaar konden worden gemaakt, en andersom de ergernissen van de advocatuur over de Rechters/de Rechtbank.
Deze ergernissen zijn op een zeer aansprekende wijze door Hajo van Driel van Wageningen (voormalig advocaat en thans Rechter bij de Rechtbank Midden-Nederland) op dinsdag 25 juni jl. bekend gemaakt.
Aan de hand daarvan is er door een vertegenwoordiging van de rechterlijke macht (Marlien Verhoef, Ward Messer en Leonard de Weerd) en een vertegenwoordiging van de advocatuur (Marie-José Cools, Leonard Böhmer en Piet-Hein van der Vleuten) telkens kort gedebatteerd.

Voor een meer wetenschappelijke benadering is zorggedragen door de hoogleraar Advocatuur (en advocaat uit ons arrondissement) prof. mr. Diana de Wolff en hoogleraar Rechtspraak van de Radboud Universiteit prof. mr. Gert van Rijssen, die allebei vanuit de eigen invalshoek een prikkelende opinie gaven aan de hand van een aantal ‘ergernissen’.
Dit alles speelde zich af in Paushuize aan de Kromme Nieuwegracht in Utrecht. De bijeenkomst werd afgesloten met een borrel. Ook daar kwam aan de orde dat het goed is om met elkaar – advocatuur en rechterlijke macht – ervaringen met elkaar te (blijven) delen en daarover met elkaar van gedachten te wisselen.

Door de Commissie Handelsrecht wordt in samenspraak met de desbetreffende Rechters van de Rechtbank Midden-Nederland nagedacht over een nader vervolg van deze bijeenkomst en de uitkomsten daarvan.

Commissie Handelsrecht,
Anne Haverkort
Martine Andrae
Harry Scholtens
Piet-Hein van der Vleuten