banner728x90def
Redactioneel

Maxima, een hedendaags sprookje

Iedere dag zitten we met onze neus in de wetboeken. Dat was vroeger wel anders. Als klein jongetje of -meisje lazen we geen wetten, maar lieten we ons voorlezen uit sprookjesboeken. Het liefst spannende verhalen over prinsen en prinsessen. Mooie kastelen, prachtige jurken, ridders, draken en tovenaars. Iedereen wilde toen prins of prinses worden. Maar hoe word je nu prinses? En is dat echt zo mooi als in sprookjes?

Dat verhaal wordt verteld in de Videolandserie “Máxima”. Deze dramaserie gaat over het begin van de ‘romance’ tussen de Argentijnse Máxima en kroonprins Willem Alexander. Ze ontmoeten elkaar tijdens een feestje van gezamenlijke vrienden, waarbij Máxima spontaan wordt gevraagd een paar foto’s te nemen. De ontmoeting tussen beiden wordt luchtig en grappig weergegeven:

Vriendin Máxima: “Máxima, dit is Willem-Alexander, prins der Nederlanden
Willem-Alexander tegen Máxima: “Miss Paparazzi
Máxima tegen Willem-Alexander: “Meneer Chagrijn

De serie wordt dus luchtig en met de nodige humor verteld. Maar net zoals in sprookjes hangen er ook donkere wolken in de lucht.

De opbloeiende romance wordt behoorlijk tegengewerkt door de Nederlandse media. Ook de Nederlandse politiek en de publieke opinie spelen hierin een grote rol. Er is immers grote kritiek op de vader van Máxima, die als voormalig staatssecretaris werkzaam was in het gruwelijke Videla-regime. De relatie tussen Máxima en Willem-Alexander komt hierdoor in gevaar. Dit regime wordt vertoond door middel van flashback naar de jeugd van Máxima. De serie heeft daarmee ook een serieuze kant.

Voor millennials (en de patatgeneratie) is de serie ook een “trip down memory lane”. Veel ‘oude bekenden’ komen in de serie voor, zoals wijlen verslaggever Willibrord Frequin, minister-president Wim Kok en prins Claus. Ook zullen velen zich de eerste persconferentie van Máxima en Willem-Alexander nog herinneren, waarin Máxima de inmiddels beroemde zin over haar aanstaande echtgenoot uitsprak:

Hij was een beetje dom”.

De serie vertelt dus het hedendaags sprookje hoe een jonge Argentijnse vrouw, ondanks tegenwerkingen, uiteindelijk de koningin der Nederlanden zal worden. Mocht je als advocaat even genoeg hebben van wetboeken en terugverlangen naar sprookjes over prinsen en prinsessen, dan is deze serie een aanrader.