banner728x90def
Redactioneel

Wel of geen juryrechtspraak? – Recensie serie ‘Jury Duty’

Wel of geen juryrechtspraak? – Recensie serie ‘Jury Duty’

“Has the jury come to a verdict?” Eén zin die je regelmatig voorbij hoort komen in Amerikaanse series over rechtszaken, maar waar een wereld van controverse achter ligt. Want de ene advocaat zweert erbij en de ander gruwelt ervan. Het Amerikaanse stelsel om een selectie van burgers in een rechtszaak te laten beoordelen of iemand schuldig of aansprakelijk is. Niet alleen een interessant onderwerp voor rechtsgeleerden, maar ook voor film- en seriemakers.

De makers van de komische serie ‘The Office’ besloten voor streamingdienst Amazon Prime een serie te maken om ons als kijker na te laten denken over hoe eerlijk(?) deze vorm van rechtspraak is. En natuurlijk om de kijker te vermaken.

De serie is gegoten in de vorm van een mockumentary (parodie op een documentaire). Als kijker volg je een jurylid in een Amerikaanse civielrechtelijke procedure. Het voelt voor hem allemaal erg onwennig, want het is de eerste keer dat hij deelneemt aan een jury. Hij heeft er weinig zin in, maar het is zijn burgerplicht.

De camera’s worden uitgelegd omdat er ‘toevallig’ een documentaire over deze jury wordt gemaakt. Toevallig? Niet echt. De gehele documentaire is nep. Iedereen is een acteur, behalve dit ene jurylid. Ook de rechtszaak is niet echt. Dit jurylid weet hier dus niets van.

Alle personages om het jurylid heen zijn eigenzinnig en eigenaardig. Dit levert grappige situaties op. De serie is een combinatie van de film ‘The Truman Show’ en de serie ‘The Office’.

Hoewel sprake is van satire, geeft de serie toch (een beetje) inzicht in het Amerikaanse rechtssysteem. Voor een advocaat dan ook al snel een aanrader. Ben je een liefhebber van mockumentaries, dan is inschakelen op Amazon Prime helemaal de moeite waard.