banner728x90def
Redactioneel

You can’t handle the truth!!!

Aldus een schreeuwende Jack Nicholson in de rechtszaal in één van de bekendste ‘advocatenfilms’ uit de vorige eeuw “A few good men” (Prime Video, huur).

Al decennialang vormt onze beroepsgroep een onuitputtelijke inspiratiebron voor veel filmmakers. Goedgebekte, charismatische, nobele, maar ook slinkse, pedante en ergernis opwekkende advocaten zijn op het witte doek verschenen. Een veelvoud aan films. Maar wat zijn nu de beste ‘advocatenfilms’?

De meningen zijn daar natuurlijk over verdeeld, want smaken verschillen.

Wat ons betreft behoort ‘To Kill a Mockingbird’ (Prime Video, huur) tot een van de favorieten. Inmiddels is deze zwart/wit film meer dan zeventig jaar oud, maar is het kijken meer dan waard. De film speelt zich af in de jaren ‘30 van de Verenigde Staten,waarin racisme, rassenscheiding en vooroordelen aan de orde van de dag zijn. De film volgt een advocaat die een Afro-Amerikaanse man verdedigt die (ten onrechte) wordt verdacht van het verkrachten van een witte vrouw. Een indrukwekkende film. In dit genre is de film ‘A Time To Kill’ (Netflix) – naar een boek van John Grisham – ook een aanrader.

Ook andere boeken van John Grisham zijn verfilmd, waaronder ‘The Rainmaker’ (Netflix). Deze film gaat over een beginnend advocaat (gespeeld door een jonge Matt Damon) die het vrijwel in zijn eentje opneemt tegen een frauduleuze en machtige verzekeringsmaatschappij. David tegen Goliath.

Veel films gaan dus over advocaten die de ‘underdog’ bijstaan of zelf de ‘underdog’ zijn. Dit geldt min of meer ook voor de film ‘Philadelphia (Netflix)’, waarin een advocaat (Denzel Washington) een ontslagen werknemer (Tom Hanks) bijstaat. Deze werknemer is ontslagen, omdat hij besmet is geraakt met het HIV-virus. Ook de op waarheid gebaseerde film ‘Erin Brockovich‘ (HBO Max) is de moeite waard. In deze film wordt de juridische strijd aangegaan tegen een groot energiemaatschappij, die het drinkwater van een dorp ernstig vervuilt.

Maar niet alle advocaten(kantoren) komen er op het grote scherm goed vanaf. Integendeel. Zo kunnen er ‘duistere’ vraagtekens worden gezet bij het advocatenkantoor in de film ‘The Devil’s Advocate’ en bij ook het malafide advocatenkantoor in ‘The Firm’.

Liefhebbers van spannende thrillers (met een goede plottwist) kunnen hun hart ophalen bij de film ‘Primal Fear’ (Netflix), waarin een topnotch advocaat (Richard Gere) toch op pro deo basis besluit een zielige verdachte van een gruwelijke moord te verdedigen.

Valt er dan niets te lachen?

Natuurlijk wel. In de film ‘Liar Liar’ (Prime Video, huur) speelt komiek Jim Carrey een advocaat die niet meer kan liegen en dus altijd de waarheid moet spreken. Ook tijdens zittingen. Dit gaat dus niet goed…

Inmiddels worden bioscopen als het ware overspoeld met superheldenfilms. Heeft het superhelden universum onze beroepsgroep nu definitief bereikt?

Nog niet, maar de introductie van advocaten als superheld heeft al plaatsgevonden. In de series Daredevil (Disney+) en She-Hulk (Disney+) zijn superhelden het alter ego van advocaten. Het is dus wachten op de eerste hoofdrol van een advocaat in een grote ‘superhelden blockbuster’.

Advocaten zijn dus te vinden in veel en verschillende soorten films. Te veel om op te noemen. Keuze zat, mocht je van onze branche geen genoeg kunnen krijgen.